Poco M3, modelul entry de la Xiaomi, a fost la test și sunt mulțumit de el. Brandul Poco a devenit anul acesta independent față de compania-mamă. Adică pregătesc propriile device-uri, cu specificații pe care le vor ei. Sediul central este în India, deci vor avea specificații apreciate acolo. Dar telefoanele Poco nu au dispărut, sunt vândute oficial în continuare și la noi.


Puteți vedea pe video și cum se mișcă Fortnite pe Xiaomi Poco M3.

Pro și contra Poco M3

Avantaje:

  • baterie mare și autonomie bună;
  • experiență de utilizare bună;
  • ecran FHD+;
  • stocare UFS2.1 /2.2;
  • camera principală este foarte bună;
  • preț excelent;

Dezavantaje:

  • ecran cam întunecos;
  • procesor relativ lent;

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 5 Media: 4.2]

Detalii tehnice POCO M3

Ecran: 6.53-inch LCD, 2340 × 1080 pixel, 19.5:9, Corning Gorilla Glass 3
Procesor: Snapdragon 662, 11nm, 4x2GHz Kryo 260 Gold + 4×1.8GHz Kryo 260 Silver
GPU: Adreno 610 GPU
Memorie: 4 GB RAM
Stocare: 64/128 GB + microSD
Camera: 48+2+2 megapixeli
Selfie: 8 megapixeli
Dimensiuni: 162.3×77.3×9.6 mm
Greutate: 198 g
Baterie: 6.000 mAh + 18W
OS: Android 10 / MIUI 12
Tehnologii: Bluetooth v 5.0,  USB Type-C, FM radio, WiFi ac
Preț: 649 / 749 lei

Mai multe aflați pe site-ul Poco sau chiar pe GSMArena. Dacă ai întrebări lasă un comentariu.

Review POCO M3 + păreri

Fiind un brand al Xiaomi, POCO a devenit rapid un hit global. Primul lor telefon a fost exact ceea ce căutau unii tineri: putere maximă într-un terminal accesibil tuturor. Desigur, nu avea design fashion, nu integra cel mai bun ecran sau cea mai rapidă stocare. Camera foto lăsa de dorit. Dar oamenii tot au cumpărat masiv telefonul cu procesor de top. Și la noi a prins foarte bine și a făcut POCO un nume cunoscut entuziaștilor.

Dar Poco F2 a întârziat să apară, probabil au avut problemele de cashflow, iar pandemia nu a ajutat prea tare. Anul trecut, prin ianuarie, Xiaomi a anunțat că POCO este divizie separată, cu focus pe India. Poco F2 a fost lansat abia anul acesta, iar F2 Pro este și la ora actuală terminalul cu procesor de top disponibil la cel mai mic preț. Aproape fără competiției, concurează cu modele care au procesoare mai slabe. Din fericire au adus terminalele în continuare și în România. Și sunt convins că se vând bine.

Design-ul este bun, un ecran aproape complet care e întrerupt de camera selfie doar. Este însă un display FullHD, în timp ce majoritatea rivalilor la acest preț inclus ecrane HD 720p, mai slabe calitativ. Este adevărat că are luminozitate 400 nit și se vede greu afară la soare. Mi s-a părut greu să îl folosesc la poze dacă lumina cade pe display, nu vezi practic ce fotografiezi. Dar în rest, a fost ok. Oferă o experiență bună de utilizare.

Qualcomm Snapdragon 662 nu este deloc rău, are patru nuclee de putere și patru economice. Tehnologia este însă cam depășită astăzi. Produs pe arhitectura de 11 nanometri, ARM Cortex-A73 a avut lansarea oficială în 2016. Au apărut ulterior ARM Cortex-A75, A76, A77, A78. Deci tehnologii mai moderne, mai compacte, mai eficiente. Căutați aceste tehnologii când cumpărați telefoane noi.

Desigur, ARM Cortex-A73 este mult mai bun decât procesoarele folosite în general la telefoane rezistente (Cat, iHunt, BlackView), care se bazează pe nuclee economice doar. Este mult mai bun decât procesoarele telefoanelor sub 500 de lei. Dar overall, într-o lume tot mai concurențială, este o tehnologie veche.

Modelul de bază și cel mai ieftin are 4GB de RAM și stocare 64GB pe UFS 2.1. Ar fi de preferat să scoateți din buzunar încă 100 de lei și să mergeți pe varianta mai performantă, 4GB RAM și 128GB de stocare, UFS 2.2. Tehnologia de stocare mai rapidă este mai bună pentru accesarea de jocuri sau aplicații. Este posibil ca de exemplu, Fornite prezentat pe cel de 128GB (nu e compatibil oficial, dar merge) să nu ruleze bine pe cel de 64 GB pentru că tehnologia de stocare este mai lentă. Este un scenariu, nu am testat asta.

Cei 4GB de RAM sunt suficienți, nu am avut probleme sau erori. S-a descurcat decent și la teste. Prin interfață nu simți nici lag. Nu mai are însă o interfață Poco, ci MIUI 12. Este posibil să vină Android 11, dar nu există un calendar clar. Informația privind o actualizare Android 11 a fost confirmată de Anuj Sharma, directorul diviziei din India. Ea ar fi acum în faza de testare.

Camera foto de 48 de megapixeli are un senzor bun și beneficiază de soft bun. Mi-a plăcut cum au ieșit imaginile, chiar și pe lumină slabă. Vedeți detalii mai jos. Bateria este fără rival deocamdată, o autonomie de top și se încarcă relativ repede. Ar fi mers o tehnologie mai avansată, dar sigur ar fi crescut prețul telefonului.

Aș mai comenta și faptul că trebuie să fiți atenți la preț. Anunțat la 565 de lei, Poco M3 este vândut de unele magazine la 999 și chiar 1.050 lei. Doar pentru a face profit. Prețul la partenerii Xiaomi este 649 lei pentru 64GB și 749 lei pentru cel de 128 GB. Nu mai mult.

Teste benchmark Poco M3

Pentru a avea o imagine cât de cât despre terminal am rulat Antutu, Geekbech, testul de stocare, test de autonomie, am instalat Fortnite și am făcut în videoclip teste de display și audio. Per-total am fost mulțumit de rezultate, dar nu este un telefon pentru gaming. Cred că cel mai ieftin terminal care permite și gaming, dar și divertisment de calitate este Redmi Note 9 Pro.

Bateria de 6.000 mAh a atins în test 26,5 ore de utilizare continuă. Probabil folosind Power Saving și o utilizare cumpătată a telefonului ajungeți la mai mult de 52 de ore. Peste două zile de utilizare. Oricum, este clar că acest telefon trece peste o zi de lucru și a doua zi mai are baterie.

În Antutu sau Geekbench stă mai slab, cum spuneam are scor mic datorită tehnologiei vechi. Cam 175.000 de puncte, sub terminalele Redmi 9 sau altele cu Mediatek. Asta pentru că modelele Helio G și altele folosesc tehnologii mai noi, mai eficiente, mai puternice. Single-core de 350 de puncte și 1150 de puncte multi-core, destul de slab.

Pe testul de stocare a ieșit bine, dovadă că tehnologia UFS 2.2 merită banii. Este rapidă, mult peste 2.1, dar sub cifele 3.0 sau 3.1 care sunt foarte puternice.

Camera foto Poco M3

Senzorul principal este de 48 de megapixeli și nu este pus acolo doar pentru marketing. Este senzorul obișnuit, 1/2 inch, care venea inițial pe telefoane scumpe. Acum s-a mai ieftin, dar imaginile ies la fel de bune. Se pare că a preluat și aplicația de cameră foto Xiaomi, care se descurcă bine în majoritatea situațiilor. Fotografiile ies bine, culorile sunt bune, nicio imagine nu este fadă.

Din păcate telefonul nu are nici ultra-wide, dar nici cameră de zoom optic. Dispune de un senzor secundar de Macro, de 2 megapixeli, care probabil nu va fi utilizat de nimeni. Are și senzor de adâcime de câmp cu 2 megapixeli, la fel, se va pune praful pe el. Camera de selfie este ok, 8 megapixeli, dar nu vă așteptați la miracole la acest nivel de preț.

Concluzii

Xiaomi Poco M3 este un telefon bun și ieftin. Ceea ce căutăm cu toții pentru copii sau pentru părinții noștri mai în vârstă. Este un telefon în primul rând cu autonomie mare, deci nu se vor plânge că au rămas fără baterie. Este cu ecran destul de mare și destul de vizibil. Mai puțin în lumina directă a soarelui, unde are o problemă. Dar în rest este un display ok. Puține telefoane la acest nivel de preț au ecran Full HD. Procesorul este decent, nu este lent, are și nuclee de putere. Este o tehnologie mai veche, dar vă descurcați cu ea. Varianta de 128GB are stocare mai rapidă. Tehnologia e mai nouă și se va simți diferența. Cel de 64 GB este mai ieftin, dar stocarea este mai lentă. Camera foto este bună, chiar o recomand. Senzorul de 48 de megapixeli cu softul de la Xiaomi dă rezultate bune.

Pe scurt, are puțini concurenți la acest nivel de preț. Majoritatea au dotări mai slabe decât acest POCO. Așa că alegerea este simplă.

Galerie foto